Ledarhajken riktar sig till dig som är ny som scoutledare och till dig som varit scoutledare en tid och vill få fler perspektiv på hur man kan genomföra scouting i praktiken. Vi kommer hajka runt Stora Delsjön och lära oss mer om hur man omsätter scoutings metod och mål i praktiken. Under hajken testar vi scoutmetodens olika delar, använder målspår i olika aktiviteter och passar samtidigt på att ha en trevlig dag tillsammans!
Vi kommer även att fokusera på patrullsystemet och reflektera över vad ett bra samarbete innebär för ett ledarteams förmåga att lyckas eller inte. Under dagen lagar vi mat ihop på stormkök och över öppen eld, har lägerbål och träffar nya kompisar. Även om vissa moment under hajken innebär olika friluftstekniker (såsom utomhusmatlagning) är hajken inte en kurs i friluftsliv.
Hajken är medskapande och inkluderande – vi tillsammans skapar hajken under dagen och deltar i de övningar och aktiviteter du som individ och ni som patrull får. Sträckan runt Stora Delsjön är cirka 7,5 kilometer lång, inte särskilt backig och med tillgängliga leder vi rör oss på och runt.
Vår förhoppning med hajken är att få fler verktyg och metoder för att tillgängliggöra friluftslivet och att du som deltar efteråt känner att du inte måste kunna allt eller vara en expert på friluftsliv för att vara scoutledare!
Arrangemangsteamet
Charlott Blomster har en lång bakgrund som scoutledare och är för tillfället scoutledare för familjescouterna i Göta scoutkår och utbildar i Trygga Möten och Anpassat Ledarskap. Tidigare har hon bland annat varit med att arrangera Äventyret, en upplevelse för scouter i Göteborg. Det senaste året har hon jobbat på Scouterna som utvecklingskonsulent med stöd till scoutkårer, styrelser och ledarteam att bli vassare, bredare och tydligare i sin verksamhet. Hon är extra passionerad för att alla ska kunna få vara en del av Scouterna och utvecklas till sin fulla potential.
Adam Lundberg har varit scout hela sitt liv och är just nu engagerad i olika uppdrag i fyra olika scoutkårer i hela Sverige. Ibland hoppar han in som scoutledare i Styrsö scoutkår och har tidigare varit äventyrarledare i Örby scoutkår. På dagarna jobbar han på Scouterna med att starta nya scoutkårer. Adam brinner för att tillgängliggöra scouting för fler barn, unga och vuxna och att all scoutmagi sprider sig till så många som möjligt. Som ledord i Adams ideella engagemang är att det ska vara roligt att vara scout och enkelt att vara scoutledare!
DU ANMÄLER DIG VIA SCOUTNET HÄR
Praktisk information:
Datum: lördag den 4 maj med samling klockan 10. Vi siktar på att avsluta senast klockan 20.
Digital förträff: torsdagen 25 april klockan 18-20, som är obligatorisk för alla deltagare. Förträffen är digital på Teams. Då får du bland annat träffa din patrull och vi går igenom upplägget för hajken.
Plats: Vi börjar och avslutar vid Delsjöbadet, Klicka här för att se på kartan >>
Från spårvagnshållplats Töpelsgatan (med spårvagnslinje 5) tar det cirka 20 minuter att gå till Delsjöbadet. Det finns även parkering för dig som kommer med bil,
Vad kostar det? 100 kronor per person. Fråga din scoutkår om de kan stå för kostnaden!
Du betalar genom att Swisha 100 kr till 123 28 10 356 – Göteborgs scoutdistrikt, senast på förträffen. Glöm inte att skriva att det gäller Ledarhajken!
No show-avgift: Då vi kommer att ha kostnader för inköp av mat och material så kommer anmälda deltagare som inte dyker upp att debiteras en så kallad No Show-avgift på 300 kronor. Genom att anmäla dig till hajken förbinder du dig också att betala No Show-avgiften om du uteblir. Vissa villkor gäller, så som plötslig sjukdom.
Sista anmälan: 24 april.
Frågor besvaras gärna! ledarhajk@gbgscout.se